Joi, 24 Iunie 2010 11:43

De ce Dacic Cool?

Scris de  Cecilia Caragea
Acorda o nota articolului
(381 Voturi)

Cand deschizi un blog, se obisnuieste sa incepi cu o justificare sau cu o declaratie de intentie. Si, cum acest blog este parte din proiectul Dacic Cool, demersul devine cu atat mai complicat, pentru ca Dacic Cool nu este o idee venita peste noapte, ci este un vis ce a crescut in timp, parcurgand un drum complicat, cu multe meandre, provocari si solutii neasteptate.

Cred ca locul comun al copilariei il reprezinta intrebarile. Intrebari obsesive, universuri intregi de intrebari ce decurg una din alta. Este o efervescenta pe care viata incearca sa o sufoce sau cel putin sa o disciplineze. Este o lupta din care, incet-incet, rezulta personalitatea fiecaruia dintre noi. Eu am fost si am ramas una dintre acele firi rebele care nu au vrut si nu au putut sa accepte raspunsurile conventionale, raspunsurile de convenienta. O fire rebela, care, in timp, a invatat insa, intr-o oarecare masura, sa-si controleze impulsivitatile, nerabdarile, dorintele…

Am avut fericirea sa copilaresc intr-un sat si sa ma bucur de natura, dar am avut in acelasi timp norocul sa ma confrunt de mica si cu un univers multicultural care m-a determinat sa nu preiau nimic ca de la sine inteles. Este poate si motivul pentru care dacic nu este pentru mine un simplu cuvant, ci un concept extrem de profund, de bogat in intelesuri si extrem de drag sufletului meu.

Am privit, am vrut sa privesc si am fost interesata sa privesc tot timpul spre viitor, dar am invatat repede ca acuitatea, forta si claritatea acestei priviri nu o obtii decat din intelesul si din patrunderea ta asupra trecutului. De aici, un interes crescut pentru istoria noastra, si, in acelasi timp, pentru modul in care putem intelege si patrunde intelesurile mai profunde ale acestei lumi. Am incercat insa sa raman intotdeauna ancorata in prezent si intr-un univers al deschiderii, capabil sa depaseasca barierele geografice, politice sau culturale. O deschidere optimista, participativa, capabila de a-si pastra in permanenta intreaga disponibilitate spre noi experiente, spre noi zari, intelesuri si simtiri. Pe scurt, cool, un termen sub farmecul caruia a pornit cavalcada globalizarii. Astfel, deschizand ochii dintr-o profunda ancorare dacica spre un viitor cat se poate de cool, trecutul si viitorul s-au ingemanat pentru mine in ceea ce s-a constituit ca un adevarat concept, Dacic Cool. Sub presiunea, farmecul si irezistibila lui fascinatie, am initiat proiectul Dacic Cool si acum, din dorinta unui dialog cat mai viu si mai direct, acest blog.

Am cunoscut in copilarie si in adolescenta perioada atat de sumbra a anilor ’80. Natura si sufletul cald al oamenilor m-au ajutat sa depasesc acei ani, fara ca negura grea sa se aseze peste sufletul si visele mele. M-am refugiat in universul pur al matematicii spre care ma impingea nevoia mea acerba de ordine, de iesire din arbitrariul politic, din precaritatea vietii cotidiene. Evenimentele din decembrie ’89 m-au inflacarat ca pe majoritatea tinerilor acelor ani, iar mai apoi am urmat facultatea de filosofie, incercand sa gasesc intelesuri neintelesului… Am dobandit cunostinte, experienta unui antrenament intelectual, dar am simtit ca am ramas departe de a afla raspunsurile la intrebarile ce ma framantau si ma impingeau inainte… Vrand sa inteleg oamenii, am inceput sa devorez literatura, incercand sa patrund cat mai multe destine, experiente de viata, de intelegere, de sensibilitate, iar in acest sens literatura comparata este fara indoiala o usa larg deschisa. Dar viata reala nu este niciodata usoara. De la simplele intamplari nefericite, de la acel ghinion de a te afla la momentul nepotrivit in locul nepotrivit si pana la rautatea atator oameni care se hranesc parca din suferinta ce o pot produce celor din jurul lor, viata te mai si raneste... Unele rani se inchid greu si lasa cicatrici. Cateodata, nu stii cum sa reactionezi si iti faci si mai mult rau… Dar trebuie sa invatam din orice lovitura. Cicatricile fac parte din istoria si din fiinta noastra. Ele sunt menite sa ne intareasca si sa ne dea un plus de incredere si de intelegere. Dintr-o infrangere poti invata infinit mai mult decat dintr-o victorie! Focul intareste ceea ce nu poate distruge. Si nu este vorba doar de ranile produse de altii. Infinit mai dureroase sunt cele produse de propriile noastre greseli. Si nu vom fi niciodata scutiti de greseli, caci a gresi e omeneste. Trebuie insa sa avem forta de a nu persevera in greseala. De a ne ridica si de a merge inainte. Mai puternici. Nu degeaba se spune: Daca esti victorios, continua. Daca esti infrant, lupta mai departe! Este important sa invatam din propria experienta, asa cum trebuie sa invatam si din istorie si din experienta celorlalti. Si, mai presus de toate, sa invatam sa comunicam. Astfel, ne intarim pe noi si ii ajutam pe ceilalti.

Am lucrat ani de zile pentru diverse publicatii sau edituri, am coordonat reviste si programe editoriale. Dar, simtind si nevoia interactiei directe si nemijlocite cu cei putin mai tineri decat mine, mi-am dedicat o buna parte a timpului si activitatii universitare, propunand si tinand noi cursuri si seminarii care mi se pareau ca ar putea aduce o deschidere noua in formarea acestor tineri, de a caror varsta eram atat de apropiata. O experienta fascinanta, cateodata epuizanta, dar plina de satisfactii.

In tot acest iures, s-a clarificat pentru mine si s-a cristalizat importanta comunicarii sub nenumaratele ei forme moderne. In acei ani, termenul devenit astazi atat de comun, acela de PR, era nou, proaspat si extrem de provocator. Am infiintat agentia de relatii publice, ARENA Communications. Pentru aceasta a trebuit sa patrund in lumea business-ului, in universul brandurilor cu toate provocarile si satisfactiile lui. Este un univers in care nu poti sa patrunzi daca nu ai inteles oamenii cu interesele, judecatile si psihologia lor, dar este un univers aparte cu nenumarate provocari noi. Un univers fascinant, extrem de dinamic si care iti deschide noi perspective, noi intelesuri asupra lumii in care traim si asupra viitorului spre care ne indreptam. Dar, inainte de toate, te pune in fata a nenumarate dileme si semne de intrebare. Trebuie sa intelegi brandul pentru care vrei sa lucrezi, filosofia si specificul lui, publicul caruia i se adreseaza. Este punctul nevralgic si dificil. Pentru ca, daca vrei sa fii cu adevarat un om de PR, nu ai voie sa minti. Menirea ta este sa intelegi in egala masura brandul si publicul lui, propriile lor interese si asteptari, si sa asiguri o comunicare bidirectionala, spre binele si folosul ambilor, atat al brandului, cat si al publicului. Nu este un lucru usor. Dar este un lucru fascinat, atunci cand ajungi sa-l deprinzi. Pentru aceasta, evident, trebuie sa inveti mai intai sa spui nu. Nu poti lucra niciodata pentru un brand in care nu crezi tu insuti. Dar activitatea autentica de PR, aceasta comunicare bidirectionala din care au de castigat in egala masura si brandul si publicul lui, iti da posibiltatea sa intelegi mult mai clar si mai profund lumea in care traiesti. Cu asteptarile, dinamica si specificul ei. Este tocmai aceasta noua patrundere care mi-a adus mai aproape mai vechile mele framantari legate de trecut si de viitor, legate de acest concept atat de drag mie - Dacic Cool. Este momentul in care am simtit ca a sosit timpul sa incerc sa-i dau viata. Este momentul in care am initiat acest proiect.

Poate, in mod paradoxal, drumul, aparent atat de putin coerent (matematica, filosofie, literatura comparata, activitate didactica, presa etc.), imi apare astazi ca necesar, bine structurat si singurul posibil care ma putea aduce in situatia de a ma ocupa cu succes de imaginea atator branduri noi sau deja de notorietate si la al caror succes am avut ocazia si bucuria sa contribui si eu. Dar, daca activitatea de PR m-a fascinat si continua sa ma fascineze cu toate provocarile si satisfactiile ei, infiintarea Dacic Cool este cu totul altceva… In ultima instanta, este tot comunicare. Dar, inainte de toate, este incercarea de a sapa impreuna in trecutul si in viitorul nostru. Este speranta de a ne putea exprima sincer, fiecare dintre noi. Si, in acest sens, colaborarile mereu mai numeroase pe care le-am primit de la dumneavoastra reprezinta pentru noi, pentru echipa Dacic Cool, cea mai mare satisfactie. Si as vrea sa cred ca, treptat, atunci cand vorbim despre echipa Dacic Cool sa putem intelege, fara sa exageram sau sa apelam la vreo figura de stil, nu doar acea mana de oameni care am demarat acest proiect, ci pe noi toti cei care intelegem cat de important este sa ne cautam impreuna intelesurile mai profunde asupra trecutului si viitorului nostru, plecand din prezentul care, indiferent daca ne place sau nu, este singurul care ne-a fost dat ca sa-l traim.

Stiu! Suntem inca departe de a fi reusit sa umplem de continut toate acele directii de exprimare, de cunoastere si de dialog ce ne sunt necesare pentru a incepe macar sa ne apropiem de ceea ce ar trebui sa insemne Dacic Cool si de ceea ce sunt convinsa ca vom reusi impreuna. Tocmai pentru ca este o provocare ce ne priveste pe toti, pe toti cei care simtim inca vii in noi traditiile si valorile generatiilor trecute si care vrem, in acelasi timp, sa ne construim un viitor pe masura acestui trecut si pe masura aspiratiilor noastre, nu putem astepta sa ne ofere altii acest viitor si nu putem renunta la visele noastre, pentru ca nu putem renunta nici la trecutul nostru. Sper ca, treptat, Dacic Cool sa devina cu adevarat un proiect comun, cat mai bine structurat si cu adevarat plin de continut. Pentru a reusi cat mai repede si cat mai bine in acest demers, m-am hotarat sa deschid acest blog. Sper sa reusim sa construim un dialog firesc, liber si dinamic. Important este sa avem incredere in fortele si in aspiratiile noastre.

Mai multe din aceasta categorie: Universul Dacic Cool »

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Despre Dacic Cool De ce Dacic Cool?